2015. január 13., kedd

Order of Merlin - Merlin-díj

A Merlin-díjat azok a varázslók és boszorkányok kaphatják meg, akik valami nagy dolgot értek el a varázsvilágban. Három szintje van a díjnak: arany-, ezüst-, és bronz fokozat.

Újdonság J.K. Rowlingtól:

A Merlin díjat (melyre néha M.d.-ként utalnak) a Wizengamot - egy olyan szervezet, mely még a Mágiaügyi Minisztériumnál is régebbi, és manapság a bíróság és parlament funkcióit egyesítve működik - ítélheti oda valakinek. A díj egy szép arany medál zöld (arany fokozat), lila (ezüst fokozat) vagy fehér (bronz fokozat) szalagon.

Az egyik valaha élt leghíresebb varázsló nevét viselő Merlin-díjat a tizenötödik század óta adják oda az arra érdemeseknek. Egy legenda szerint a zöld szalag, amin az arany fokozat medálja lóg, Merlin roxforti házára utal.

Az arany fokozatot "egyedülállóan bátor vagy kimagasló tettért", az ezüst fokozatot "az átlagoson túlmutató eredményért vagy erőfeszítésért", a bronz fokozatot pedig "a tudás növeléséhez való hozzájárulásért" lehet elnyerni.

Ahogy az lenni szokott az ilyen kívánatos díjak esetében, a Merlin-díjat is (különös tekintettel az arany fokozatra) a Mágiaügyi Minisztérium kedvencei kapták meg leggyakrabban - gyakrabban, mint gondolnánk. Azzal senki sem vitatkozott, mikor Dumbledorenak ítélték az arany fokozatot a Grindelwalddal vívott csatája után, de sokan morogtak, mikor Cornelius Caramel saját magát jutalmazta meg egy arany fokozatú Merlin-díjjal karrierjéért, melyet sokan nem tartottak éppen kiválónak. Egy másik kevéssé érdemes arany fokozatú Merlin-díjas Sirius Black nagyapja, Arcturus Black, akiről sokan úgy hitték, megvesztegette a minisztériumot egy szép mennyiségű arannyal, hogy övé lehessen a díj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése