2015. január 2., péntek

Potions - Bájitalok

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Gyakran kérdezik, hogy egy mugli is képes-e mágikus bájitalt készíteni, ha megkapja a receptet és a megfelelő hozzávalókat. A válasz sajnos az, hogy nem. Mindig szükséges valamiféle pálcamozdulat a bájital elkészítéséhez (ha döglött legyeket és aszfodélosz gyökeret rakunk egy tűz fölött lógó üstbe, semmi más nem eredményez, mint gusztustalan ízű levest, ami ráadásul mérgező is).

Néhány bájital megkétszerezi bizonyos bűbájok és varázslatok hatását, de néhány hatását (például a Százfűlé-főzet és a Felix Felicis) lehetetlen más módon elérni. Általánosságban elmondható, hogy a varázslók és boszorkányok, hogy elérjék kitűzött céljukat, azt az utat részesítik előnyben, amelyik könnyebb számukra, vagy amelyik éppen jobban tetszik nekik.

A bájitalok nem a türelmetleneknek valók, és hatásukat általában egy másik, képzett bájitalkészítő tudja semlegesíteni. A mágiának ez az ága egy bizonyos misztikusságot hordoz magában, és ezért státuszszimbólum is. Emellett van egyfajta sötét vonzata is az ilyen veszélyes anyagok kezelésének. Népszerű elképzelés a bájitalkészítőkről, hogy tűnődő, magukban fortyogó emberek: Piton például tökéletesen megfelel ennek a képnek.


J.K. Rowling gondolatai:

A kémiát szerettem a legkevésbé az iskolában, és olyan hamar abbahagytam, amilyen hamar lehetett. Így mikor azt próbáltam eldönteni, milyen tárgyat tanítson Perselus Piton, Harry főellensége, nem is volt kérdés, hogy ennek a tárgynak a mágikus változata lesz. Ez a tény még furcsábbá teszi, megigézőnek tartottam, ahogy Piton bemutatta a tárgyát ("Tőlem megtanulhatják, hogyan kell dicsőséget forralni, hírnevet a palackba zárni, sőt, halált rejteni a dugó alá..."), láthatólag egy részem ugyanolyan érdekesnek tartja a bájitaltant, mint Piton; és valóban: mindig élveztem, mikor új bájitalokat találtam ki, és hozzávalókat kerestem hozzájuk. Sok hozzávaló, amit Harry használ Piton főzeteihez, létező hozzávalók (vagy egykor azt hitték, léteznek) és valós (vagy egykor valósnak hitt) tulajdonságaik vannak. A boszorkányfűnek például gyógyító tulajdonsága van (gyulladáscsökkentő, de nem javasolnám, hogy kipróbáld magadon); a bezoár valóban egy, az álltatok gyomrából kinyert anyag, és régen valóban úgy hitték, hogy ha valaki olyan vizet iszik, melyben bezoárt helyeztek el, az meggyógyítja a mérgezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése