2014. december 31., szerda

Cauldrons - Üstök

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Az üstöket valaha varázslók és muglik is használták nagy, fém főzőedényként, amit a tűz fölé akasztottak. Idővel a mágikus és mágiamentes emberek is kandallók tüze fölé tették az üstöket; majd a serpenyő sokkal kényelmesebb megoldásnak bizonyult, az üst pedig megmaradt a boszorkányoknak és varázslóknak, akik továbbra is bájitalokat főztek benne. A tűz nagyon fontos a bájitalok készítésekor, az üstök pedig a lehető legpraktikusabbak ha tűzön való főzésről van szó.

Mivel leggyakrabban ónból és vasból készülnek, minden üst el van varázsolva, hogy hordozáskor könnyebbnek tűnjön. A modern darabok már fel vannak szerelve önkeverő funkcióval és összecsukhatóak. A specialisták és a felvágósok számára pedig drágább fémekből is készülhet az üst.


J.K. Rolwing gondolatai:

Az üstökről évszázadokig gondolták, hogy szoros kapcsolatban állnak a mágiával. A boszorkányokat mindig üsttel ábrázolták, és úgy gondolták, a leprikónok ebben tartják az aranyukat. Sok hagyomány és népmese tulajdonít mágikus képességeket az üstnek, de a Harry Potter könyvekben elég hétköznapi szerepük van. Gondolkodtam rajta, hogy Hugrabug Helga ereklyéjének egy üstöt teszek meg, de elég nevetséges és nem odaillő dolognak tűnt egy ilyen nagy és nehéz horcrux; azt akartam, hogy a tárgyak, amelyeket meg kell találnia Harrynek, kisebbek legyenek és hordozhatóbbak. Ugyanakkor az üstök feltűnnek mind Írország négy mitikus ékkövének (a mágikus tulajdonságának köszönhetően senki sem hagyta ott elégedetlenül az üstöt) és Britannia tizenhárom kincsének (Dyrnwch, az óriás üstjében kizórólag a bártor embereknek készített ételt, gyáváknak sosem) legendájában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése