2014. december 30., kedd

The Leaky Cauldron - A Foltozott Üst

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Sokan úgy gondolják, hogy a London legrégebbi fogadója a Fehér Bika a Drury Lane-en; mások azt állítják, az Angyal, a Bermondsey Wall-on, vagy a Bárány és a zászló a Rose Street-en. Ők azonban mindannyian muglik és mindannyian tévednek. Bármelyik varázsló meg tudja mondani, hogy London legöregebb fogadója a Foltozott Üst a Charing Cross Road-on.

Forrás
A Foltozott Üst már azelőtt ott állt, hogy a Charing Cross Road-ot egyáltalán elkezdték volna tervezni; az igazi címe Abszol út 1, és úgy hiszik, valamikor az 1500-as évek elején épült a varázsló utca többi részével együtt. Mivel a Titokvédelmi Alaptörvény életbe lépését megelőzően épült fel a fogadó, eleinte látható volt a muglik számára is. Ugyan a fogadó már akkor is varázslók és boszorkányok találkozóhelyéül szolgált - legyen szó londoni vagy vidéki varázslókról, akik csak egy napra jöttek, hogy bevásároljanak a legújabb hozzávalókból és varázslatos tárgyakból -, a muglik sem fordultak meg vagy érezték magukat nem szívesen látottnak az ajtóban állva, habár néhány beszélgetés, a háziállatokról nem is beszélve késztethette arra a vigyázatlan iszogatót, hogy a mézsöre elfogyasztása nélkül távozzon a helyszínről.

A folytatásért kattintsatok a továbbra!


Amikor életbe lépett a Titokvédelmi Alaptörvény, a Foltozott Üst már nagy hírnévnek örvendett Nagy-Britanniában, ezért külön kezelték az ügyét, és megmaradhatott a varázslók fővárosi gyülekezőhelyének és menedékének. De ragaszkodtak hozzá, hogy a fogadót és sor rejtőbűbáj védje, a látogatók pedig viselkedjenek rendesen - az akkori mágiaügyi miniszter, Ulick Gamp is egyetértett azzal, hogy a varázslóknak is ki kell ereszteni a gőzt. És abban is egyet értett, hogy a mindenkori tulajdonosnak a feladata legyen, hogy beengedje az embereket az Abszol útra a hátsó udvarról nyíló kapun át, mivel a fogadó mögötti boltoknak szintén mágikus védelemre volt szükségük.

Hogy Gamp a fogadó védelmében tett intézkedései iránt tisztelegjenek, a tulajdonos készített egy teljesen új sört, Gamp's Old Gregarioust, aminek annyira gusztustalan íze lett, hogy soha senki nem bírt meginni belőle egy korsóval sem (száz galleonos díj várja azt, aki kész meginni egy egész korsóval, de még senkinek sem sikerült elvinnie a nyereményt).

Az egyik legnagyobb nehézséggel a tizenkilencedik században kellett szembenéznie a Foltozott Üstnek, mikor tervezni kezdték a Charing Cross Road-ot, ami teljesen eltüntette volna a fogadót. Az aktuális mágiaügyi miniszter, a borzasztóan bőbeszédű Faris Spavin, egy melankolikus beszédet adott elő a Wizengamot előtt, hogy ez alkalommal miért nem kellene megmenteni a Foltozott Üstöt. Mikor Spavin leült hét órás beszéde után, kapott egy üzenetet a titkárnőjétől, hogy már elvégeztek egy sor memóriabűbájt (néhányan állítják, hogy az Imperio átkot használták egyes városvezetőkön, de ezt sosem sikerült bebizonyítani), és a Foltozott Üst már helyet kapott az út tervrajzában. Az is biztos, hogy a mugli építészmérnökök sosem értették, miért kellett lyukat hagyniuk a tervrajzokon, vagy hogy a lyuk miért nem látható szabad szemmel.

A Foltozott Üst nagyon keveset változott az évek során; ez egy kicsi, ütött-kopott, és barátságos hely, néhány szobával a tetőtérben, azok számára, akik messziről érkeznek Londonba. Tökéletes helyszín arra, hogy elcsípjünk egy-egy pletykát a messzebb élő varázsló szomszédokról.


J.K. Rowling gondolatai:

A Charing Cross Road híres a könyvesboltjairól - modern és antik boltokról egyaránt. Ezért akartam ide helyezni azt a helyet, ami egy másik világba vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése