2016. január 25., hétfő

The Potter Family - A Potter-család


A Potter család egy nagyon régi varázslócsalád, de (Harry James Potter születéséig) sosem került előtérbe: kényelmesen a háttérben maradtak, és ezzel teljesen meg voltak elégedve.

A Potter név nem ritka a mugli vezetéknevek között sem, és ezért nem tartozik a család az úgynevezett "Szent huszonnyolc" közé; ennek a tisztavérűeket felsoroló listának a névtelen szerzője azt gyaníthatta, hogy a vérük szennyezett. Ugyanakkor a Potter család előkelő gyökerekkel rendelkezik - erről volt is szó a Halál ereklyéiben.

A folytatásért kattintsatok a továbbra!

A mugli világban a Potter egy foglalkozást jelző név: a fazekasságra utal. A varázsló Potterek pedig a tizenkettedik századi stinchcombe-i Linfredig vezethetőek vissza. Linfred egy szeretetre méltó, de kissé különc varázsló volt, a beceneve pedig Potterer* volt, ami idővel lerövidült Potterre. A varázsló tétova és szórakozott volt, de mugli szomszédai gyakran kérték segítségét egészségügyi problémák megoldására. Senki sem gyanította, hogy Linfred csodálatos gyógymódjai a himlőre és a lázra mágikusak voltak; mindannyian egy szerethető, ártalmatlan öregembernek tartották, aki folyton a kertjében fontoskodott a vicces növényei között. A különc hírneve jó szolgálatot tett Linfrednek; így a zárt ajtók mögött folytatni tudta kísérleteit, melyekkel megalapozta a Potter család vagyonát. A történészek Linfrednek tulajdonítják több gyógyító bájital alapjainak felfedezését is, melyeket a mai napig használnak, pl. a Pótcsont-Rapid vagy a Kalapkúra-bájital. Ilyen és hasonló bájitalok eladásának köszönheti, hogy halála után mind a hét gyerekére jelentős mennyiségű aranyat hagyott.

Linfred legidősebb fia, Hardwin egy gyönyörű fiatal boszorkányt vett el: a Godrick's Hollow-i Iolanthe Peverellt. A lány Ignotus Peverell unokája volt. Fiú örökös híján, és mivel ő volt a legidősebb gyerek a családban, a lány örökölte nagyapja láthatatlanná tévő köpenyét. Iolanthe elmagyarázta Hardwinnak, hogy ez egy családi hagyomány, amit titokban kell tartani, és az újdonsült férj tiszteletben tartotta kívánságát. Ettől kezdődően a köpeny minden generációban továbböröklődött.

Ezt követően a Potterek továbbra is környékbeliekkel házasodtak össze, néha muglikkal is; Nyugat-Angliában éltek még sok generáción keresztül, és kemény munkájukkal folyamatosan növelték a családi vagyont, köszönhetően találékonyságuknak, melyet Linfredtől örököltek.

Néhány alkalommal egy-egy Potter eljutott egészen Londonig, és ketten a Wizengamot tagjai is voltak: Ralston Potter 1612 és 1652 között ült a bíróságban és a Titokvédelmi Alaptörvény támogatója volt (ellenezte a háborút, amit néhány tag a muglik ellen indított volna); Henry Potter (barátainak csak Harry), Hardwin és Iolanthe egyenesági leszármazottja pedig 1913 és 1921 között volt a Wizengamot tagja. Henry okozott egy kis kavarodást is a varázsvilágban, mikor nyilvánosan elítélte az aktuális mágiaügyi minisztert, Acher Evermonde-ot, mivel a miniszter elutasította azon kezdeményezését, miszerint segíteniük kellene a mugliknak az első világháborúban. Az, hogy egyértelműen a muglik oldalára állt, szintén elősegítette, hogy kizárják a családot a "Szent huszonnyolc"-ból.

Henry fiát Fleamont Potternek hívták. A keresztnevét anyja utolsó kívánságának köszönheti: ez volt a nő lánykori neve, és szerette volna, ha nem tűnik el teljesen a halálával. A fiú meglepően jól viselte a névvel járó terhet; rengetegszer bizonyította ügyességét, amikor párbajra hívta azokat, akik a Roxfortban viccet csináltak a nevéből. Fleamont volt az, aki megnégyszerezte a családi vagyont a Debodor frizuráló főzet feltalálásával ("két csepp megszelídíti a legvadabb loboncot is"). Nyugdíjba vonulásakor óriási összegért adta el a céget, de a gazdagság nem tudta kompenzálni azt, hogy feleségével, Euphemiával sosem született gyerekük. Szinte már teljesen feladták a reményt, hogy lesz egy fiuk vagy lányuk, amikor a legnagyobb meglepetésükre Euphemia teherbe esett, majd megszületett szeretett fiuk, James.

Fleamont és Euphemia elég hosszú ideig élt ahhoz, hogy lássák fiukat, Jamest, amint elveszi a mugli születésű Lily Evanst, de az unokájukkal, Harryvel már nem találkozhattak. Sárkányhimlő vitte el mindkettejüket - élemedett koruk miatt néhány nap leforgása alatt. James Potter pedig megörökölte Ignotus Peverell láthatatlanná tévő köpenyét.

*potter jelentése: 1. fazekas, 2. fontoskodik; potterer jelentése kb.: fontoskodó

4 megjegyzés:

  1. éljen, fordítás :D
    kérdés: mi alapján választod ki azt, hogy mit fordíts le?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. visszatértem! :D
      mindenképpen ezzel szerettem volna kezdeni, de most gondolkodom rajta, hogy milyen sorrendben jöjjenek a fordítások
      de ha van valami kívánság, óhaj-sóhaj, akkor az alakíthat a sorrenden ;)

      Törlés
  2. Minőségi fordítás.

    VálaszTörlés
  3. Imádom! Köszönöm a fordítást! :)

    VálaszTörlés