2014. október 24., péntek

Boggart - A mumus

Újdonság J.K. Rowlingtól:

A mumus egy alakváltó teremtmény; annak az alakját veszik fel, amitől  legjobban fél az, aki éppen szembenéz vele. Senki sem tudja, hogyan néz ki a mumus, amikor senki sem látja, de abban biztosak lehetünk, hogy ott van, mert általában ad valamiféle életjelet: zajt csap, búvóhelye rázkódni kezd, vagy kaparó hangot ad ki.
A mumus szereti a sötét, zárt helyeket, de találkozhatunk vele az erdőben vagy egy sötétebb sarkon leselkedve is.

Minél félősebb valaki, annál fogékonyabb a mumusra. A muglik is érzik a jelenlétüket, és néha ki is szúrják őket, habár sokkal kevésbé képesek világosan látni a mumust, ezért könnyű meggyőzni őket, hogy az csupán képzeletük szüleménye.

A kopogószellemhez hasonlóan a mumus sem élt sosem igazából. Egyike azoknak a furcsa, varázsvilágot benépesítő nem-élő lényeknek, akiknek nincs mugli megfelelője. Ha az előtte álló képes fennhangon nevetni rajta, a mumus rögtön eltűnik. A "Comikulissimus!" varázsigét kell kiáltani, és arra kényszeríteni a mumust, hogy egy kevésbé félelmetes, és remélhetőleg mulatságos alakot vegyen fel.

Híres mumusok közé tartozik Canterbury Öreg Szelleme (a muglik azt hitték, hogy egy őrült, kannibál remete, aki egy barlangban él; de valójában egy kis mumus volt, aki megtanulta, hogyan tud visszhangokat utánozni); London Óvárosának Mumusa (a mumus egy orgyilkos alakját vette fel, aki az utcákon portyázott a tizenkilencedik században, és egy szimpla varázsige hallatára hörcsöggé változott); és Strathtully Sikoltó Kísértete (egy skót mumus, aki a helyi muglik félelmeivel táplálkozott, amíg egy óriási, ormótlan, izzó szemű árnyék lett belőle, és végül Lyall Lupin mágiaügyi miniszter ejtette csapdába egy gyufásdobozban).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése