2014. október 1., szerda

The Sword of Gryffindor - Griffendél kardja

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Griffendél Godrik (Forrás)
Griffendél kardját ezer évvel ezelőtt készítették a koboldok, a mágikus világ legképzettebb fémmunkásai, és éppen ezért a kard elvarázsolt. Tiszta ezüstből készült, rubintberakással - ez a kő jelképezi a Griffendél-ház pontjait is a Roxfortban. Griffendél Godrik neve bele van vésve a pengébe, közvetlenül a markolat alatt. A kardot Griffendél kívánsága szerint készítette első Ragnuk, a legkiválóbb kobold ezüstműves, és ennek következtében, a király (a koboldok kultúrájában az uralkodó nem dolgozik kevesebbet a többieknél, viszont sokkal tehetségesebb). Mikor elkészült a kard, Ragnuk annyira sóvárgott utána, hogy úgy tett, mintha Griffendél ellopta volna tőle, és elküldte alattvalóit, hogy szerezzék vissza. Griffendél a pálcája segítségével megvédte magát, de nem ölte meg támadóit. Ehelyett elvarázsolta őket, és azzal az üzenetttel küldte vissza a koboldokat Ragnukhoz, hogy ha még egyszer lopni próbálnak tőle, kardot ránt mindannyiuk ellen.

A koboldkirály komolyan vette a fenyegetést, és hagyta, hogy Griffendél birtokában maradjon a jogos tulajdona, de haláláig neheztelt a varázslóra. Ez volt az alapja egy hamis legendának Griffendél tolvajlásáról, ami a mai napig fennmaradt a koboldtársadalomban.

A kard markolata (Forrás)
Sokan meg szokták kérdőjelezni, hogy egy varázslónak ugyan miért van szüksége kardra, de a válasz nagyon egyszerű. A Titokvédelmi Alaptörvény beiktatását megelőzően, mikor a varázslók még szabadon élhettek a muglik között, ugyanolyan gyakran használtak kardot, hogy megvédjék magukat, mint pálcát. Sőt, sportszerűtlennek tartották a pálca használatát a mugli kardokkal szemben (de ez nem azt jelenti, hogy sosem fordult elő, hogy használták volna). Sok tehetséges varázsló volt elismert párbajozó a szó hagyományos értelmében, és Griffendél egy volt közülük.

A mondavilág nagyon sok varázslatos kardról mesél. Nuadu kardja, amely a Tuatha Dé Danann négy legendás kincsének egyike legyőzhetetlen volt, mikor előrántották. Griffendél kardjának történetében van egy kicsi az Excaliburból, Arthur király kardjából, amit a legendák szerint csak az igazi király húzhat ki a kőből. Az gondolat, hogy csak a kiválasztottak hordozhatják a kardot, Griffendél kardjának legendájában is megjelenik: a kard azok számára tér vissza, akik igazi tagjai a Griffendél-háznak.

1 megjegyzés: