2014. október 14., kedd

Sir Cadogan

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Sir Cadogan (Forrás)
Mielőtt a varázstársadalom bujkálni kényszerült, nem volt szokatlan, hogy egy varázsló a mugli világban él, és olyan munkát vállal, amire ma már csak "mugli-munkaként" gondolnak.

Varázslókörökben erősen hisznek benne, hogy Sir Cadogan egyike volt a kerek asztal híres lovagjainak, jóllehet, kevésbé ismerték, és a pozíciót Merlinhez fűződő barátsága révén szerezte meg. Az biztos, hogy a mugli Arthur király történetekből ki lett hagyva, de a varázsló verzióban ott van Sir Lancelot, Sir Bedivere és Sir Percivale mellett. Ezen történetek szerint a lovag forrófejű volt, lobbanékony, és bátorsága a már-már a bolondság határát súrolta, de a nap végén igazán jó ember volt.

Sir Cadogan leghíresebb ütközetét a wye-i wywernnel, a sárkányszerű teremtménnyel vívta, aki rettegésben tartotta a nyugati vidéket. Az első összecsapás során a szörny felfalta Sir Cadogan szép paripáját, kettétörte a pálcáját, megolvasztotta a kardját és sisakrostélyát. Mivel a füstölgő sisak mögül semmit sem látott, alig tudott élve elszökni a szörny karmai közül. De ahelyett, hogy elfutott volna jó messzire, eltántorgott egy közeli mezőre, megragadta az ott legelésző kövér pónit, felugrott rá, és visszavágtatott a wywernhez, kezében a törött pálcájával, felkészülve a hősi halálra. A teremtmény leeresztette rettenetes fejét, hogy lenyelje Sir Cadogant a pónival együtt, de a törött pálca átfúrta a nyelvét, és meggyújtotta a gyomrából felszálló gázos füstöt, így a wywern felrobbant.

Az öreg boszorkányok és varázslók a mai napig használják a "megülöm Sir Cadogan póniját" kifejezést, ami azt jelenti, "a lehető legjobbat hozom ki egy trükkös helyzetből".

Sir Cadogan portréja, ami a Roxfort hetedik emeleti folyosóján van kifüggesztve, a pónijával együtt ábrázolja őt, akivel most már a végtelenségig fog lovagolni (és aki, talán érthető módon, sosem szerette a lovagot), és egészen pontosan lefesti a heves természetét, a vakmerő kihívások iránti szerettét, és elhatározását, hogy történjen bármi, legyőzi az ellenséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése