2014. szeptember 8., hétfő

The Polyjuice Potion - A Százfűlé-főzet

Újdonság J.K. Rowlingtól:

Forrás
A Százfűlé főzet egy összetett, és időigényes főzet, ezért jobb, ha elkészítését meghagyjuk a legjobb varázslóknak és boszorkányoknak. Fogyasztójának lehetővé teszi, hogy felvegye egy másik ember alakját, amennyiben annak az embernek egy darabkája belekerül a bájitalba (ez lehet bármi - lábköröm, korpa, vagy rosszabb - de leggyakrabban hajat használnak). Maga a gondolat, hogy egy boszorkány vagy varázsló gonosz dolgokra használhatja mások egyes testrészeit, nagyon régről ered, és sok kultúra mondavilágában és babonáiban megjelenik.

A bájital hatása csak átmeneti, és attól függően, milyen jól készítették el, tíz perctől tizenkét óráig tarthat. A Százfűlé- főzet segítségével megváltoztathatod az életkorod, a nemed, viszont a fajodat nem.


J.K. Rowling gondolatai:

Emlékszem arra, ahogy megalkottam a Százfűlé-főzet hozzávalóit. Minden egyes hozzávalót körültekintően választottam ki: juharfa fátyolkája [lacewing flies - lace: összefűzni] (a név első fele azt sugallja, hogy a bájital egybefonja, összeköti a két személyt); pióca [leeches] (hogy kiszívja az egyik személy lényegét, és átadja a másiknak); bikornisszarv [horn of bicorn] (a kettősség gondolata miatt); disznópázsit [knotgrass - knot: összeköt] (még egy jel, hogy a bájital hozzáköt egy másik személyhez); meghajtófű [fluxweed] (a test változékonyságára utal, mert átalakult valami mássá) és bumszalagbőr [boomslang skin] (a levetett bőrt és az új belsőt jelképezi).

Az, hogy Hermione tizenkét évesen sikeresen elkészítette a Százfűlé-főzetet, a kiváló mágikus képességeiről tanúskodik, mert ez egy olyan bájital, aminek még sok boszorkány és varázsló felnőtt is fél nekiállni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése