2014. június 18., szerda

Clothing - A varázslók öltözködése

Azokat a varázslókat, akik muglik között élnek, arról lehet könnyen felismerni, hogy zöld és lila színű ruhákban járnak; gyakran még együtt is felveszik ezeket a színeket. De ez nem több, mint egy íratlan szabály, senkinek sem kötelező ehhez illeszteni az öltözködését. A varázslóvilág rengeteg tagja hordja a kedvenc színét, mikor muglik között tartózkodik, vagy a fekete színt adoptálják az öltözködésükbe, hiszen ez egy rendkívül praktikus szín, főleg, ha éjszaka utazik az ember. 

A Nemzetközi Titkossági Törvény tisztán megfogalmazta a boszorkányok és varázslók muglik közti öltözködésére vonatkozó irányvonalakat:

Amikor a varázslók és boszorkányok muglikkal vegyülnek, kötelesek a mugli öltözködési szokásokat adoptálni, és úgy öltözködni, hogy  ruhák a lehető legjobban illeszkedjenek az aktuális divathoz. Az öltözködés legyen az éghajlatnak, a földrajzi elhelyezkedésnek és az alkalomnak megfelelő. Az ön-változtató vagy ön-igazító ruhák nem viselhetőek muglik előtt.

Azonban hiába az egyértelmű utasítások, az öltözködés-vétség a leggyakoribb kihágás a Titkossági Törvény megalkotása óta. Általában a fiatalabb generációk mindig többet tudnak a mugli kultúráról; gyerekként szabadon vegyülhetnek mugli társaikkal; később, mikor megkezdik mágikus karrierjüket, sokkal nehezebbé válik a mugli öltözködési szokások nyomon követése, és az ahhoz való igazodás. Legtöbbször az öregebb varázslók és boszorkányok számára reménytelen, hogy kövessék a gyorsan változó mugli világot; vesznek fiatalkorukban egy bizarr nadrágot, és fel vannak háborodva, ha ötven év múlva beidézi őket a Wizengamot, mert törvényt szegtek azzal, hogy abban jelentek meg egy mugli temetésen.

De a Mágiaügyi Minisztérium nem mindig ilyen szigorú. Például egynapos amnesztiát rendeltek el, mikor elterjedt a hír, hogy Voldemort nagyúr eltűnt, Harry Potter pedig túlélte a gyilkos átkot. Nagy volt az izgalom, mikor boszorkányok és varázslók jelentek meg az utcákon a hagyományos öltözeteikben - sokan azért, mert elfeledkeztek a törvényről, sokan pedig az ünneplés jeleként viselték.

Néhány tagja a varázslótársadalomnak próbálta kijárni, hogy eltöröljék az öltözködésről szóló záradékot a Titkossági Törvényben. A Szabad Levegő Teljesen Felszabadít mozgalom (elnök: Archie Aymslowe) meg volt győződve róla, hogy a mugli nadrág "elzárja a mágia áramlásának útját", és ragaszkodtak hozzá, hogy a köpenyeiket nyilvános helyeken is hordják, nem törődve a többszöri figyelmeztetésekkel és büntetésekkel. (Azóta úgy tűnik, hogy a muglik egyes csoportjai átvették ezt a viseletet). Még szokatlanabb, hogy a varázslók szabadon ötvözték a muglik különböző kultúráihoz tartozó ruhadarabokat; például abroncsszoknyát vettek fel sombreróval és futball cipővel.

A varázsló-ruhatár mindig is kívül esett a divaton, de néhány apró igazításon azért átment. A hagyományos varázsló-öltözet egy sima köpeny (és egy hegyes kalap), és mindig ezt viselik hivatalos eseményeken, ünnepeken, pl. keresztelők, esküvők, temetések. A nők ruhájának hosszúnak kell lennie. Úgy tűnhet, hogy az öltözködési szokások megragadtak egy bizonyos szinten, és nem mozdultak előre a 17. század óta, amikor bujkálásra kényszerültek a boszorkányok és varázslók. Ez a nosztalgikus ragaszkodás a divatjamúlt ruhadarabokhoz a régi időkbe való kapaszkodásra vezethető vissza, illetve arra, hogy büszkék a kultúrájukra.

Azonban napról napra egyre többen hordanak mugli viseletet (még azok is, akik egyébként utálják a muglikat), hiszen az sokkal praktikusabb a köpenyekhez képest. A mugli-ellenesek azzal próbálják felsőbbrendűségüket kifejezni, hogy olyan piperkőc stílusban öltözködnek, amely már rég kiment a divatból.

1 megjegyzés:

  1. A törvény neve helyesen: Titokvédelmi Alaptörvény. A könyvben így szerepel.

    VálaszTörlés