2014. június 23., hétfő

Wand Lengths & Flexibility - Pálcák hosszúsága és rugalmassága

A következő jegyzetek a pálcák hosszúságáról és rugalmasságáról Mr. Garrick Ollivander pálcakészítő saját feljegyzéseiből származnak.

Sok pálcakészítő a leendő tulajdonos magassága alapján méri ki a pálca hosszúságát, és nem vesz figyelembe egyéb, meghatározó tényezőket. Tapasztalataim szerint a hosszabb pálcák tartozhatnak magas varázslókhoz, de társulhatnak nagy személyiséghez is, vagy olyanokhoz, akikre kiterjedt és drámai mágiahasználat jellemző. Az elegánsabb pálcák az ízléses, kifinomult varázslást részesítik előnyben. Ennek ellenére semmi ok arra, hogy egyes társításokat elkülönítsünk egymástól, és a kompozíció erősségét, amit pálca fája, magja és rugalmassága ad, ellensúlyozhatja, vagy emelheti  a hosszúsága.

A legtöbb pálca hossza kilenc és tizennégy hüvelyk közé esik. Bár adtam már el néhány különösen rövid (nyolc vagy kevesebb hüvelykes) és különösen hosszú (tizenöt vagy több hüvelykes) pálcákat, ezek rendkívül ritkák. Az utóbbi esetben a fizikai adottságok követelték meg az extrém hosszúságú pálcát. A rendellenesen rövid pálcák pedig gyakran választanak olyan varázslót, akikből "hiányzik" valami, például fizikailag alul-méretezettek (sok alacsony boszorkányt és varázslót választott már ki hosszabb pálca).

A pálcák rugalmassága vagy merevsége megmutatja az alkalmazkodóképesség fokát a pálca és a tulajdonos között - habár, újra hangsúlyoznám, hogy ezek a tulajdonságokat nem szabadna a pálca fájától, magjától és hosszúságtól külön tekinteni, sem a tulajdonos élettapasztalatától és a varázslási stílusától, mert ezek együtt teszik egyedivé a pálcákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése