2014. június 11., szerda

Vernon & Petunia Dursley

Újdonság J. K. Rowlingtól:

Harry bácsikája és nénikéje a munkahelyükön találkoztak. Petunia Evans, aki mindig elkeseredett a gondolatra, hogy a szülei jobban becsülték a boszorkány nővérét, mint őt, elhagyta Cokeworth-t, és jelentkezett egy gépíró tanfolyamra Londonban. Ez egy irodai munkához vezetett, ahol találkozott a teljesen varázsmentes, anyagias, és a véleményéhez a végletekig ragaszkodó Vernon Dursley-vel. A nagy és rövid nyakú fiatal vezető a férfiasság mintaképe volt a fiatal Petunia szemében. Vernon pedig nem csak hogy viszonozta a lány romantikus érdeklődését, de elvitte egy sor unalmas randevúra, ami alatt főleg magáról és a világról alkotott elképzeléseiről beszélt - Petunia pedig már alig várta a pillanatot, mikor Vernon megkéri a kezét.

Forrás
Amikor éppen a kellő időben, úgy ahogy azt kell, fél térdre ereszkedve az anyja nappalijában, Vernon Dursley feleségül kérte, Petunia rögtön igent mondott. Egyedül attól félt, hogy az újdonsült vőlegénye tudomást szerez a húgáról, aki éppen az utolsó évét töltötte a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Vernon képes volt megvetni egy olyan embert is, aki barna cipőt viselt a fekete öltönyéhez; Petunia el sem merte képzelni, hogy mit szólna, ha kiderülne, hogy Lily a legtöbb idejében hosszú köpenyt visel, és varázsol.

Az egyik randevújuk alkalmával vallotta be Vernonnak az igazságot, a férfi sötét kocsijában ülve, egy apró bolt előtt, ahol Vernon azért állt meg, hogy megvegye maguknak a mozi utáni nassolni-valót. Vernont - ahogy Petunia előre számított rá - teljesen sokkolta az információ; aztán azt mondta Petuniának, hogy sosem tartaná vissza tőle az, hogy van egy különc húga. Erre Petunia olyan örömmel vette magát Vernonra, hogy az elejtett mindent, ami épp a kezében volt.

A jegyespár és Lily, és a barátja, James Potter első találkozása rosszul sikerült, és a kapcsolat onnantól kezdve nagyon felemás volt. Vernon mulattatta Jamest, és ő elkövette azt a hibát, hogy ezt ki is mutatta. Vernon próbált kedves lenni James-szel, és megkérdezte milyen autót vezet. Erre James leírta, hogy hogyan néz ki a versenyseprűje. Vernon hangot adott a gyanújának, hogy a varázslók munkanélküli segélyen élnek. Erre James mesélt a Gringottsról, és a a tömör aranyban álló vagyonról, amit a szülei összegyűjtöttek. Vernon nem tudta biztosan megmondani, hogy James csak viccelődik-e vele, így nagyon mérges lett. Az este Petunia és Vernon kiviharzásával végződött, mialatt Lily könnyekben tört ki, James pedig (egy kicsit szégyellve magát) megígérte, hogy a következő adandó alkalommal kibékül Vernonnal.

Ez azonban sosem történt meg. Petunia nem akarta, hogy Lily legyen a koszorúslánya, mert belefáradt, hogy folyton Lily árnyékában kell élnie; Lilyt pedig ez nagyon bántotta. Vernon nem volt hajlandó szóba állni Jamesszel a lakodalmon, de egyszer James füle hallatára úgy írta le, mint "valami kezdő bűvészt". Miután összeházasodtak, Petunia egyre jobban kezdett Vernonra hasonlítani. Imádta a takaros házukat a Privet Drive-on. És tökéletesen biztonságban érezte magát most, hogy nem kellett tartani furcsán viselkedő tárgyaktól, vagy elhaladtában életre kelő, fütyülő teáskannáktól, vagy hosszú beszélgetésektől olyan dolgokról, amiket nem értett, és olyan neveik voltak, mint például "Kviddics" vagy "Átváltoztatástan. Ő és Vernon el sem mentek Lily és James esküvőjére. Utoljára akkor hallott Lilyről és Jamesről, amikor megkapta az értesítést fiuk, Harry születéséről; az üzenetet egy  megvető pillantás után rögtön kidobta a kukába.

Annak ellenére, hogy Petunia egy boszorkány mellett nőtt fel, elég tudatlan volt a mágiával kapcsolatban. Ő és Vernon tévesen azt hitték, hogy valamilyen módon kiirthatják Harryből a mágiát. Osztoztak a régi hiedelemben, hogy a boszorkányok nem képesek átkelni a vízen - ezért dobták ki Harry roxforti leveleit, amelyek a 11. születésnapján érkeztek. Azonban Petunia láthatta, hogy gyermekkorukban Lily folyókban ugrál, és köveken lépdel át - így nem kellett volna annyira meglepődnie, mikor Hagrid a legkisebb nehézség nélkül átkelt a viharos tengeren és megérkezett a kis kunyhóhoz.

Forrás
J. K. Rowling gondolatai:

Vernon és Petunia a kezdetektől fogva ezeket a nevetek viselték; más karakterektől eltérően sosem gondolkodtam azon, hogy megváltoztassam a neveiket. A "Vernon" egyszerűen egy olyan név, amivel sosem törődtem különösebben. Amikor Di-vel, a húgommal még gyerekek voltunk, és együtt játszottunk, a kellemetlen női karaktereknek mindig a "Petunia" nevet adtam. Sosem tudtam, honnan vettem ezt, egészen addig, míg egy barátom megmutatott nekem egy tv-sorozatot, amit akkor játszottak, mikor picik voltunk (ő gyűjti az ilyeneket a laptopján, és szereti kikapcsolódás gyanánt nézni őket). Az egyik közülük egy rajzfilm volt, amiben egy házaspár ül egy sziklán, piknikeznek, és meglátnak egy fuldokló embert előttük a vízben (a vége az volt, hogy - kapaszkodjatok meg - hívták a vízimentőt). A férj Petuniának hívta a feleségét, és hirtelen elgondolkoztam, hogy vajon itt hallottam-e először ezt a nagyon valószínűtlen nevet, hiszen sosem találkoztam senkivel, és nem is olvastam senkiről, akit Petuniának hívtak. A tudatalatti nagyon érdekes egy dolog. A rajzfilm-beli Petunia kövér, vidám karakter volt, szóval úgy tűnik, csak a nevét vettem át.

A Dursley vezetéknév pedig egy Gloucestershire-beli város nevéből származik, amely nincs túl messze onnan, ahol születtem. Sosem jártam Dursley-ben, de biztos vagyok benne, hogy a lakosai elbűvölőek. A név hangzása volt az igazából, ami felkeltette az érdeklődésemet, de ez semmilyen kapcsolatban nincs magával a hellyel.

2 megjegyzés:

  1. Ne hagyd abba amit csinálsz, mert nagyon jó vagy! Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Az első könyvben Cokeworth fordítása Porf-Esek. Vernon pedig lekezelően kérdezte Jamest az autójáról. Ő nem éppen a kedvességéről híres. :D

    VálaszTörlés