2014. július 9., szerda

Dumbledore serege újraegyesül a Kviddics Világkupa döntőjén

A Reggeli Próféta pletyka-felelőse, Rita Vitrol tollából.

Léteznek hírességek - aztán vannak hírességek is. A varázslóvilág sok híres arca tisztelte már meg a patagóniai lelátót - miniszterek és elnökök, Celestina Maggica, a vitatott amerikai boszorkánybanda, a The Bent-Winged Snitches énekesnője - és mindannyian olyan izgatottságot okoztak, hogy a nézők csak úgy tülekedtek az aláírásokért, és a tömeg feje felett áthidaló-varázslatokkal próbáltak bejutni a VIP szekcióba.

De amikor végigsöpört a hír a sátorozók között, hogy egy bizonyos csapat (akik többé már nem tinédzserek, de kétségkívül felismerhetőek) megérkezett a fináléra, az izgatottság minden eddiginél magasabb fokra hágott. A tömeg őrült rohanásba kezdett, sátrakat romboltak le, kisgyerekeket tapostak el. A földgolyó minden sarkából érkező rajongók viharzottak oda, ahol a pletykák szerint Dumbledore seregét látták, hogy egy kíváncsi pillantást vethessenek arra a férfira, akit még mindig a Kiválasztottnak hívnak.

A Potter család, és Dumbledore seregének többi tagja a kemping VIP részlegében kapott szállást, amelyet szigorú varázslatok és Biztonsági Varázslók védenek. A jelenlétük miatt óriási tömegek gyülekeztek a kordon túloldalán, abban a reménykedve, hogy csak egyetlen pillanatra láthassák hőseiket. Délután 3 órakor végül teljesült a kívánságuk, amikor hangos sikoltozások kíséretében Potter elvitte a fiait, Jamest és Albust, hogy meglátogassák a játékosok táborhelyét, ahol bemutatta őket a bolgár fogónak, Viktor Krumnak.

34 éves korára már felbukkant néhány ősz hajszál a híres auror fekete hajában, de továbbra is viseli a sajátos, kerek szemüvegét, amiről néhányan talán azt gondolják, sokkal jobban illene egy ízlésficamos tizenkét éveshez. A híres villám alakú sebhelynek most már társasága is van: Potter időközben begyűjtött egy csúnya sebhelyet közvetlenül a jobb arccsontja felett. A származásáról való érdeklődéskor csupán a szokásos választ kaptuk a Mágiaügyi Minisztériumtól: "Ms. Vitrol, ahogy az előző 541 alkalommal elmondtunk, nem beszélhetünk az aurorok szigorúan titkos munkájáról." Vajon mit rejtegetnek? A Kiválasztott belekeveredett egy újabb rejtélybe, ami egy napon rajtunk fog csattanni, terror és félelem éveibe taszítva minket újra?

Vagy a sérülésének van egy sokkal egyszerűbb magyarázata, amit Potter kétségbeesetten próbál titkolni? Talán a felesége átkozta meg? A heg az első jele annak, hogy Potterék nagy boldogsága csupán látszat? Talán bele kellene látnunk valamit abba, hogy a felesége, Ginevra boldogan hagyta a férjét és gyermekeit Londoban, hogy a világkupáról tudósítson? Majd a bírák eldöntik, hogy elég tehetsége vagy tapasztalata van-e ahhoz, hogy kiküldjék a Kviddics Világkupára (a bíróság azt kiabálja - nincs!!!), de nézzünk szembe a tényekkel: ha a családneved Potter, ajtók nyílnak ki, a nemzetközi sportolók hajolnak meg előtted, a Reggeli Próféta szerkesztői pedig boldogan adják neked a megbízást. 

Az elkötelezett rajongók biztosan emlékeznek rá, hogy Potter és Krum egymás ellen versenyeztek azon a bizonyos Trimágus Tusán, de amikor megölelték egymást, úgy tűnt, nincs harag közöttük (mi történt valójában az útvesztőben? A spekulációkat még a meleg üdvözlésük sem tudja elcsitítani.) Körülbelül fél órás beszélgetés után Potter és fiai visszatértek a táborhelyükre, hogy Dumbledore seregének többi tagjával töltsék a meccsig fennmaradó időt.

Egy másik sátorban Potter két legközelebbi barátja lakik; ők azok, akik mindent tudnak róla, de semmit sem hajlandóak elárulni. Vajon félnek tőle, vagy a saját titkaikat próbálják rejtegetni, ezért tartják homályban Ő, Akit Nem Nevezünk Nevén halálát? Az immár házas Hermione Granger és Ron Weasley mindvégig ott volt Potterrel. Dumbledore seregének többi tagjához hasonlóan ők is harcoltak a roxforti csatában, és semmi kétség, hogy megérdemlik a tapsot és a díjakat, amelyeket bátorságukért a hálás varázsvilágtól kaptak.

Közvetlenül a csata után Weasley, - akinek a híres vörös haja most kissé ritkásnak tűnik - Potterrel az oldalán munkába állt a Mágiaügyi Minisztériumban, de két évvel később ki is lépett, hogy társvezetője legyen a híres szórakoztató áruháznak, a Weasley Varázsvicc Vállalatnak. Ahogy ő nyilatkozta akkoriban, vajon tényleg "el volt ragadtatva, hogy asszisztálhat George bátyjának abban a vállalkozásban, amit mindig is szeretett"? Vagy elege lett abból, hogy Potter árnyékában éljen? Az Auror Parancsnokságon való munka túl sok volt annak az embernek, aki beismerte, hogy Ő, Akit Nem Nevezünk Nevén horcruxjainak elpusztítása során "elvesztett magából egy darabot"? Messziről nem mutatja nyilvánvaló mentális gyengeség jeleit, de a közönség nem mehet elég közel hozzá, hogy megfelelően fel tudja mérni a helyzetet. Nem tűnik ez gyanúsnak?

Hermione Granger, természetesen mindig is a csapat asszonya volt. Tinédzserkorában a sajtó leleplezte, hogy a fiatal Potter érzelmeivel játszott, mielőtt elcsábította Viktor Krum, de végül Potter barátja mellett állapodott meg. Mint egy üstökös, úgy emelkedett a Nemzetközi Varázsjogi Hivatal alvezetőjévé, de azóta még magasabb babérokra tör a Minisztériumban; emellett édesanya is két gyermeknek: a fiának, Hugo-nak, és lányának, Rose-nak. Vajon Hermione Granger a bizonyíték, hogy egy boszorkány tényleg mindent megkaphat? (Nem - nézzék csak meg a haját.)

Aztán ott vannak azon tagjai Dumbledore seregének, akik kevesebb szerepet kaptak a sajtóban, mint Potter, Weasley és Granger (hogy bosszúsak-e emiatt? Minden bizonnyal.) Neville Longbottom, aki mostanra ünnepelt Gógynövénytan tanár a Roxfortban, szintén itt van, a feleségével, Hannah-val. Nem sokkal ezelőttig a pár a Foltozott Üst felett lakott Londonban, de ha hinni lehet a pletykáknak, Hannah nem csak átképezte magát gyógyítónak, de jelentkezett is a Roxfortba a gyengélkedőn meghirdetett állásra. Néhányan azt mondják, ő és a férje jobban szeretik az Ogden-féle lángnyelv whiskyt, mint ahogy elvárnánk két olyan embertől, akik a gyermekeinket felügyelik, de persze mindannyian sok szerencsét kívánunk a jelentkezéshez.

Dumbledore seregének utolsó főkolomposa, Luna Lovegood (aki szintén házas, Rolf Salmanderhez, az ünnepelt zoológus, Göthe Salmander unokájához ment férjhez). A továbbra is üdítően különc Luna egy, a tizenhat versenyző ország zászlóiból készült talárban söprögetett a VIP szekcióban. Az iker fiai "otthon vannak nagyapánál". Ez eufemizmus arra, hogy "túl rosszak ahhoz, hogy nyilvánosan megmutassák őket"? Ezt biztosan csak a legrosszindulatúbbak gondolnák.

Több különböző tagja is itt van a seregnek, de ők hatan azok, akikre a legtöbben fókuszálnak. Ha valahol egy vörös fejet látni, valaki biztosan megjegyzi, hogy az csak egy Weasley lehet, de azt már nehéz eldönteni, hogy melyik: George (a Weasley Varázsvicc Vállalat tehetős társvezetője), vagy Charlie (sárkánykutató, még mindig nőtlen - vajon miért?) vagy Percy (a Mágikus Közlekedésügyi Főosztály vezetője - az ő hibája, ha nem működik a hopp-hálózat!) Az egyetlen, akit könnyű felismerni, az Bill, aki, szegény ember, súlyosan megsebesült egy vérfarkassal való találkozás során, és mégis valamilyen okból kifolyólag (bűbáj? Szerelmi bájital? Zsarolás? Emberrablás?) a tagadhatatlanul gyönyörű (de kétségtelenül üresfejű) Fleur Delacour férje.

Azt mondják, látnunk kell őket, és Dumbledore seregének többi tagját a VIP szekcióban a finálé alatt, hiszen ők majd emelik az ünnep fényét. Reménykedjünk, hogy nem kell majd aggódniuk a társaság két fiatalabb tagja miatt, hogy szégyent hoznak azokra, akik előttük dicsőséget szereztek a varázsló névnek.

Van, aki mindig hezitál, ha a fiatalok magánéletében való kutakodásról van szó, de az igazság az, hogy ha valaki közeli kapcsolatban áll Harry Potterrel, az élvezheti az előnyeit, de meg kell fizetnie a nyilvánosság árát is. Semmi kétség, hogy Potter aggódni fog, ha megtudja, hogy a tizenhat éves keresztfia, Teddy Lupin - a világoskék hajú, nyurga fél-vérfarkas - mióta megérkeztek a táborhelyre, olyan módon viselkedik, ami negatív hatással lehet a varázsló előkelőségekre. Talán túl nagy kérés lenne, hogy a mindig elfoglalt Potter rövidebb pórázra fogja a vad fiút, akit még a haldokló szülei bíztak gondjaira, de néhányan biztosan beleborzongnak a gondolatba, hogy mi válhat a fiúból sürgős beavatkozás híján. Eközben, Mr. és Mrs. Bill Weasley talán szeretnék tudni, hogy a gyönyörű, szőke lányuk, Victoire hajlandó bármilyen sötét sarokba elvonulni, ahol véletlenül Mr. Lupin rejtőzik. A jó hír számukra, hogy úgy tűnik, mindketten rájöttek, hogyan kell fülön át lélegezni. Másképp el sem tudom képzelni, hogyan élték túl azokat az elnyújtott pillanatokat, amelyeket az én időmben csak úgy hívtak, "smacizás".

De engedjék meg, hogy ne legyünk ilyen szigorúak. Harry Potter és hadserege sosem voltak tökéletes! És ha valaki tudni szeretné, pontosan mennyire nem azok, az új könyvem a Dumbledore serege: A leszerelés sötét oldala július 31-étől elérhető a Czikornyai és Patzában.

1 megjegyzés: