2014. július 15., kedd

Kviddics Világkupa - a döntő: Brazília vs Bulgária

Élő beszámoló a Reggeli Próféta kviddics tudósítója, Ginny Potter, és a pletyka-felelős Rita Vitrol tollából.

Bulgária 170 - Brazília 60

Ginny Potter

A stadion fülsüketítő zajjal telt meg. Mi a két csapat kabaláinak megérkezésére várunk, akik a meccs előtti show részei. A bolgárok természetesen az ünnepelt táncoló véláikat hozták el; ők a fő oka annak, hogy a csapat ennyire népszerű, legalábbis a férfiak körében. A barzil curupirák (brazíliában őshonos kobold-félék) már eddig is elég baj okoztak, de hasonlóan a vélákhoz, nagy népszerűségnek örvendenek, különösen a gyerekek között. De a nyugalom kedvéért Biztonsági Varázslók állnak a kviddicspálya szélén, arra az esetre, ha valami baj történne.

Amíg várunk a nyitó előadásra, nézzük meg a csapatok felépítését, és hasonlítsunk össze néhány számot.


Brazília
Bulgária




 Őrzők

Raul Almedia
Georgi Zdravko
A nehézkes kezdet után a brazil Almeida lett a sztárja az USA ellen zajló hosszú elődöntőnek; ő a fő oka, hogy csapata jelen lehet a döntőben. Habár sokan úgy érzik, haiti ellenfele sokkal jobban szerepelt nála az első meccsen, valamint egy csúnya fejsérülést is elszenvedett a negyeddöntőben, mikor Wales ellen játszottak.
Zdravko 17 gólt engedett be Új-Zéland ellen az első körben, és nem kevesebb, mint 46-ot Japán ellen az elődöntőben. A bolgár szurkolók jogosan kételkednek abban, hogy Zdravko képes lesz helyt állni a brazil hajtó-trióval szemben, akik már bebizonyították rátermettségüket.


Hajtók

Alejandra Alonso
Fernando Diaz
Goncalo Flores
Stoyanka Grozda
Bogomil Levski
Nikola Vassileva
A brazil trió nagy népszerűségnek örvendett a turné során, izgalmas volt nézni, hogy ezidáig 68 gólt sikerült lőniük. Goncalo Flores sztárként emelkedett ki csapattársai közül, mivel sokszor a lehető legmesszebbről célozta meg a karikákat és lőtt gólt.
Habár kevésbé feltűnő a stílusuk, a statisztikák nem hazudnak: a bolgár hajtók eddig 74 gólt lőttek a mérkőzéseken, ezzel - a legtöbb szurkoló és kommentátor megrökönyödésére - túlszárnyalták brazil társaikat.

Terelők

Carlos Clodoaldo
Rafael Santos
Dimitar Draganov
Boris Vulchanov
Habár az első két körben gyengén szerepeltek, a brazil terelők helyrehozták ezt az elődöntő alatt a lenyűgöző stílusukkal, ahol sikerült megakadályozniuk, hogy az amerikai fogó, Smackhammer elkapja a cikeszt.
A hozzáértő, de nem igazán kimagasló duó, Draganov és Vulchanov nagyszerű állóképességről tett tanúbizonyságot a játékok alatt. Vulchanovot ki is ütötték, mikor védeni próbálta a fogóját: ez volt az egyik legemlékezetesebb pillanata a Bulgária és Japán között zajló elődöntőnek.


Fogók

Tony Silva
Viktor Krum
Silva csupán kétszer kapta el a cikeszt a torna alatt, hiszen Haitit, akik legyőzték Brazíliát, diszkvalifikálták az első körben. Ha egyszer kiszúrja a cikeszt, gyorsan és pontosan veszi üldözőbe; de megkérdőjelezhető a képessége, hogy sikerül megtalálnia a ravasz arany labdácskát, mivel az átlaga 10 óra 44 perc.
Viktor Krumot nem kell bemutatni. A kupa legrégebbi játékosa, már tizenévesen világhírű kviddicsjátékos volt. Bár a mostani világkupa előtt sokan leírták már, nagy részben ő a felelős azért, hogy Bulgária ma itt lehet. A cikesz elkapásának átlagos ideje: 5 óra 56 perc.

Rita Vitrol

A VIP ülések már megteltek. A Nemzetközi Kviddics Szövetség elnöke, Mentor Metaxas az argentin mágiaügyi miniszterrel, Valentina Vázquez-zel beszélget, de minden tekintet a kettes számú páholyra szegeződik, ahol Dumbledore serege foglal helyet, szorosan körülvéve őrökkel, hogy meg tudják akadályozni a túlzottan izgatott tömeg ostromát. A Potter család - mínusz az anyuka, Ginny Potter, aki természetesen itt van mellettem az újságírók szekciójában - az első sorban kapott helyet. Mindannyian a bolgárok vörös színét viselik, kivéve a középső fiút, Albust, aki a brazilok zöldjében feszít. Ez kétségtelenül pletykák áradatát indította el - milyen üzenetet közvetíthet Albus azzal, hogy nem annak a csapatnak szurkol, amelyiknek az apja? Inkább annak a csapatnak drukkol, amelyik apja ex-riválisával, mostanra már barátjával, Viktor Krummal versenyzik. Egy nagyon nyilvános és nagyon csúnya, apa-fia konfliktus megnyilvánulásának vagyunk a tanúi? A kollégám, Ginny Potter, aki elég közel ül ahhoz, hogy elolvashassa mindazt, amit a purlicerpennám lejegyez, azt mondja, Albus nagy rajongója a brazil hajtónak, Goncalo Flores-nek. Természetesen ez is egy lehetséges magyarázat erre a furcsán családi nézeteltérésre.

Ginny Potter

A tömeg felzúg, ahogy a kapuk kinyílnak, és a kabalaegyüttesek a pályára érkeznek. Elsőként jönnek a bolgár vélák, akik átlátszó ruhákban táncolnak a hárfazene lüktető ritmusára. Itt, az újságírók páholyában sok férfinak leesett az álla, és abból ítélve, hogy számtalan jegyzetfüzet kötött ki a földön, tulajdonosaiknak érzéketlenné vált a kezük is.

Rita Vitrol

Úgy tűnik, fent, a kettes számú VIP páholyban, Ronald Weasley katatón állapotba került. Tényleg azt láttam, hogy a felesége, Hermione Granger épp a bordáiba könyökölt?

Ginny Potter

És itt jönnek a a vörös hajú, fordított lábfejű curupirák. A tömeg nagyon élvezi az idétlen előadást, miközben ők egymásnak ütközve akrobatikus mutatványokat  adnak elő, és lopkodják a nézők kalapjait.

Rita Vitrol

Mindig elbűvölő megfigyelni, hogy élvezik a fiatalok más népek kultúráját. Sajnos az ifjú Teddy Lupint és Ms. Victoire Weasley-t sokkal inkább leköti az, amit egymásnak mondanak, mint - ezt visszaszívom. Ahogy néhányan láthatják, Bill Weasley a szülői tekintély elkésett megnyilvánulásaként helyet cserélt a most nagyon durcásnak tűnő lányával, és a lány figyelmét a pályára irányította. Kétségkívül súlyos veszteség lenne nem elmerülni az előttünk kibontakozó színes-táncos-ésatöbbi előadásban.

Harry Potter a fülét vakarja.

Ginny Potter

A nyitó előadás egy érdekes véla / curupida piramisban végződött. Amikor néhány fordított láb a vélák szemében köt ki, az utóbbiak ellenállnak a kísértésnek, hogy rémisztő hárpiákká változzanak, ami sok gyerek rémálmának forrása volt - beleértve engem is - az 1994-es bemutatón.

És itt jön a két csapat - Brazília zöldben, Bulgária pirosban!

Rita Vitrol

A Weasley család nagy része a brazil csapatnak szurkol. De bizonyára senki sem várta, hogy Ronald Weasley a felesége exbarátjának drukkoljon. Mindkét gyereke - Rose, aki szerencsétlenségére apja hajszínét örökölte, és Hugo, aki viszont anyja bozontos hajfürtjeivel büszkélkedhet - zöldben pompázik; Hermione Granger azonban nem visel semmit olyat, ami utalna rá, melyik csapatot támogatja. Talán titokban azt reméli, hogy Krum végül elnyeri a kupát? Vagy ez egyfajta diplomatikus semlegesség a könyörtelen karrierista nőtől, akinek a hosszú távú tervei között bizonyára szerepel, hogy mágiaügyi miniszter legyen?

Ginny Potter

00.00
És végre felszállnak! Mind a tizennégy játékos a levegőbe emelkedik a 427. Kviddics Világkupa döntőjén!

Rita Vitrol

00.01
Neville Longbottom máris állva szurkol, pedig még nem is történt semmi. Csak nem részeg?

Ginny Potter

00.05
A kvaff a braziloknál, de Draganov és Vulchanov eddig ügyesen megakadályozták, hogy gólt lőjenek. Flores, Diaz és Alonso rettenthetetlenül menetelnek előre; lebukással, és hullámzó mozgással próbálnak utat törni a bolgár terelők között.

Rita Vitrol

00.18
Luna Loveggod valamilyen rágcsálnivalót adogat VIP páholyban ülő barátainak. Néhányan habozva fogadják el a sütit Lovegood-tól, akire annak idején az iskolában a "Lüke" becenevet aggatták.

Ginny Potter

00.32
A bolgár hajtó, Levski ügyesen elkapja a kvaffot, majd a bolgárok száguldanak előre, hogy gólt lőjenek - Vassilevának passzolják a labdát - aúcs! Még a brazilok is együttéreznek vele, mikor egy gurkó keményen eltalálja a nyakát. Elejti a kvaffot, amit Flores szerez meg. Újra a braziloknál a labda!

Rita Vitrol

0.33
Neville Longbottom hangosan nevet valamin, amit Harry Potter a füléhez hajolva súgott neki. Mi lehet olyan szórakoztató? Miért látjuk a humor efféle megnyilvánulását? Talán Potter tisztában van azzal, hogy az egész stadion látja őt? Nem elitista kissé, hogy a privát vicceiken nevetnek a többi hírességgel, míg az emberek az olcsó üléseiken nem hallhatják őket?

Ginny Potter

00.37
Brazília megszerzi első gólját Flores jóvoltából!

Rita Vitrol

00.38
Albus Potter majdnem kiesett a VIP páholyból, annyira szurkol kviddics-hősének. A nagybátyja, Ronald kapta el a köpenyét, és mentette meg a haláltól, ami minden bizonnyal nemzetközi jelentőséggel bírt volna, és új pletykákat biztosított volna a varázsvilágnak. A bátyja, James pedig szívből kinevette (csak nem ő lökte meg öccsét?). Harry Potter teljesen közömbösnek tűnik, csupán továbbadja második fiának a "Lüke" Lovegoodtól kapott édességet.

Ginny Potter

00.42
Draganov és Vulchanov sikeresen szétválasztja a brazil hajtókat, megelőzve ezzel, hogy a félelmetes trió újabb gólt lőjön; Bulgária túlságosan a védekezésre fekteti a hangsúlyt - mikor utoljára hozzáértek a kvaffhoz, Grozda ügyetlenül elejtette. A cikesznek egyelőre se híre, se hamva.

Rita Vitrol

00.54
Harry Potter minden egyes bolgár ütésnél éljenez, miközben a legjobb barátja, Ronald Weasley a fogát csikorgatja. Hermione Granger ásítozik. Vagy az unalmát próbálja közvetíteni vele, vagy csupán kimerült, mert hosszú éjszakája volt Dumbledore seregének hangos mulatozása miatt a VIP táborhelyen, de az biztos, hogy argentin vendégeit megsérti ezzel az égbekiáltó gorombasággal.

Ginny Potter

00.59
Bogomil Levski áttör a brazilok védelmi vonalán, és egyenlít! Az állás 10-10!

Rita Vitrol

01.10
A Mágikus Közlekedésügyi Főosztály vezetője, Percy Weasley összehúzott szemöldökkel követi a meccset. Már őszül és kopaszodik is - a roxforti csata után sokat öregedett (tudják, ahol a "jobb később, mint soha" élő példájává vált). A rosszindulatú politikai ellenfelei talán "szőrszálhasogató bürokratá"-nak hívják, de mások inkább azt mondják, "nem is annyira rossz, miután megismerted".

Ginny Potter

01.23
Egy gyors passz-sorozat következtében a barzilok előnybe kerülnek, ahogy a hajtók oda-vissza repkednek lent a pályán. Goncalo Flores még kétszer gólt lőtt, Fernando Diaz pedig egyszer, így az állás 40-10. Bulgária túl sok figyelmetlenségből adódó hibát követ el, és most már támadniuk kellene. Jelen pillanatban Brazília sokkal erősebb csapatnak tűnik.

Rita Vitrol

01.31
Charlie Weasleynek - vagy ahogy gyakran hívják, a "Nőtlen Weasley"-nek - széles állkapcsán több égési sérülés is látszik, hiszen sárkányokkal dolgozik. Sógornőjéhez, Hermione "Unalmasan Ásítozó" Grangerhez hasonlóan kevés figyelmet szentel a meccsnek, inkább érdekes beszélgetésbe merül Rolf Salmanderrel, "Lüke" Lovegood férjével. Csak találgatni tudjuk, milyen nehéz lehet Dumbledore seregébe "beházasodni". Aki tanúja volt, sosem fogja elfelejteni, mekkora sokk érte Salmandert, mikor meglátta Lovegoodot a menyasszonyi ruhájában - amelyet szivárványok és csillogó flitterek díszítettek, a tiarája pedig ezüstözött unikornisszarvból készült - és amit rovatom olvasói megszavaztak "Az év legcsúnyább ruhájá"-nak. Lovegood és Salmader egymás kezét fogják a  VIP páholyban, de lehet, hogy ez csak azért van, mert Rolf próbálja megakadályozni, hogy felesége feltegye az egyik különleges alkalmakra tartogatott kalapját.

Ginny Potter

01.43
KISZÚRTÁK A CIKESZT! Az állás 50-20 (Alonso és Vassileva egymás utáni góljainak köszönhetően), mikor a brazil karikák közelében egy arany villanás miatt Silva és Krum nyaktörő hajszába kezd - a terelők és a hajtók szétrebbennek - Krum van előnyben, de elhibázza a kapást - ahogy a cikesz felrepül, mindkét fogót elvakítják az argentin napsugarak - és a cikesz újra eltűnik.

Rita Vitrol

01.58
George Weasleynek, a szórakoztató üzlet, a Weasley Varázsvicc Vállalat tehetős tulajdonosának, csak egy füle van. Ez a hátrányosság azonban nem akadályozta meg abban, hogy összeházasodjon halott testvére exbarátnőjével, Angelina Johnsonnal, és hogy két gyermekük, Fred és Roxanne apja legyen. Rajtuk lehet látni, hogy milyen is az igazi családi összetartás. Habár, csak kevesen fogják elfelejteni a friss híreszteléseket, miszerint - annak ellenére, hogy rengeteg aranyat hoznak az olyan találmányok, mint a rókázó rágcsa - Angelinát nyugtalanná tette házassága, és elhagyta a családi otthont, hogy - a kollégám, Ginny Potter most informált, hogy Angelina azért hagyta el a családi fészket, hogy beteg apját ápolja. Biztosan sokan fogják ezt hihető történetnek tartani.
Eközben Teddy Lupin és Victoire Weasley kihasználva, hogy az idősebbek figyelme másfele irányul, megtalálták a módját, hogy újra egymás mellett ülhessenek.

Ginny Potter

02.03
Pillanatokkal azután, hogy Diaz tovább növelte a brazil előnyt - 60-20 - Santos terelő erősen megüti Viktor Krum fejét az ütőjével. A bíró visszanézi omniszkópján a sérülést, hogy eldöntse, szabálysértés történt-e. A játék leáll.

Rita Vitrol

02.04
Nagy nyögés hallatszik a tömegből, mikor Ronald Weasley kirívóan nyíltan arcon csókolja feleségét. Ez a magamutogatás undorító megnyilvánulása láthatóan elborzasztja a nézőket - a kollégám, Ginny Potter most jelezte, hogy a tömeg azért nyögött, mert az egyik játékos megsérült.

Ginny Potter

02.21
Nincs szabálysértés! A német bíró, Herman Junker úgy ítélte meg, Rafael Santos nem akarta megütni Viktor Krum fejét az ütőjével. Krum jelzi, hogy készen áll tovább játszani, így a meccs folytatódik!

Rita Vitrol

02.36
A jégszívű Hermione Granger nem vette észre rögtön az exbarátja sérülését, köszönhetően a rosszul megítélt közjátéknak, melyet a férje szeretetnyilvánítása váltott ki, de aztán gyorsan aggódó kifejezést öltött. Ugyanez nem mondható el Neville Longbottomról, aki élénken próbálja elmagyarázni keresztfiának, Albus Potternek, hogy milyen módon állította el Krum az orrvérzését. Ez különösen érzéketlen megnyilatkozásnak tűnik a népszerű gyógynövénytan tanár részéről.

Ginny Potter

02.38
Néhány perccel azután, hogy a játék újraindult, Krum és Silva felfelé száguldanak - ötezer omniszkóp követi őket a vakító argentin nap felé -

Rita Vitrol

02.39
Dumbledore serege izgatottnak és feszültnek tűnik. Valemelyikük súlyosan megsértette a másikat? Egy régi sebet téptek fel épp, több ezer ember előtt, ahova mindenki kizárólag azért érkezett, hogy élvezze ezt a különleges sporteseményt? Dumbledore seregének nem kellene ennyire magukra irányítani a figyelmet, mikor - nyilvánvalóan - valami izgalmas történik a pályán. Vagy inkább ezt használják arra, hogy elengedjék régi sérelmeiket?

Ginny Potter

02.40
Krum és Silva nyaktörő ütközést mutat be a cikesz üldözése közben, amit Silva látott meg először - négy lábbal Krum előtt halad, és mindketten majdnem függőlegesen emelkednek felfelé -

Rita Vitrol

02.41
Mindenki talpon van, beleértve a VIP páholyban tartózkodókat is - Harry Potter kiabál - ha jól látom, Ronald Weasley káromkodik -

Ginny Potter

02.42
Krum megelőzi Silvát, de elég lesz ez...?

Rita Vitrol

02.43
Teddy Lupin véletlenül orron verte a barátnőjét, miközben gesztikulált - vajon egy szakítás tanúi lehetünk itt, élőben, a Kviddics Világkupán?

Ginny Potter

02.43
Krum és Silva fej-fej mellett halad -

Rita Vitrol

02.44
Teddy Lupin és Victoire Weasley ismét ölelkeznek - egyáltalán nem érdekli őket a Kviddics? Muszáj értékes helyet elfoglalniuk a stadionban, mikor minden szemnek a pályára kellene szegeződnie? Amikor sok szegény boszorkány és varázsló csak szeretné, ha itt lehetnének?

Ginny Potter

02.45
KRUM ELKAPJA A CIKESZT! GYŐZÖTT BULGÁRIA!

Rita Vitrol

02.45
Nem látom a VIP páholyt - mindenki fel-le ugrál

Ginny Potter

A tömeg őrjöng - két- és háromnegyed óra után, a vakító argentin nap alatt, Bulgária megnyerte a Kviddics Világkupát, és Krum harmadik próbálkozásra elérte álmai célját - úgy tűnik, mindjárt leesik a seprűjéről - könnyek csordulnak végig az arcán - óriási népszerűségnek örvend a győzelem itt, Patagóniában - de őszinte az együttérzés a brazilokkal szemben is - szinte végig vezettek, de végül, Krum, a fogó volt az, aki legyőzte őket. Meglepő megnyilvánulásaként a sporttársi összetartásnak, Silva és Krum megölelik egymást -

Rita Vitrol

Ah, így már sokkal jobb - most, hogy az emberek lenyugodtak, már látom a VIP páholyt - úgy tűnik, Dumbledore serege helyesli a győzelmet, Harry Potter különösen érzelmesnek tűnik - Ronald Weasley határozott vigyorral az arcán próbálja elrejteni az elkerülhetetlen bosszúságát, amiért a felesége volt szerelmét ünnepli a kviddics-világ - a fiatal Albus tapsol, kétségtelenül azért, hogy megfeleljen a nyilvánosságra éhes apjának - a kollégám, Ginny Potter felém közelít, biztosan azért, hogy újra kijavítson

Ginny Potter

Rita Vitrol számtalan hibát vétett, akár vészmadárnak is hívhatnánk. Ahogy folytatódik az ünneplés Patagóniában, mi, a Reggeli Próféta munkatársai reméljük, hogy élvezték a Világkupáról szóló tudósításunkat. Jövő héten pedig a Nemzetközi Köpkő Szövetség Birmingham-be érkezik! De őszintén szólva... ne is törődjenek vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése