2014. augusztus 25., hétfő

King's Cross Station - A King's Cross állomás

A Roxfort Express a londoni King's Cross állomásról indul, hogy elvigye a diákokat a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző szakiskolába. A diákoknak mágikus hozzáférésük van a kilenc és háromnegyedik vágányhoz, amit a kilences és a tízes vágányokat elválasztó oszlopon keresztül érnek el.

Újdonság J. K. Rowlingtól:

Amikor Ottaline Gambol egy mugli vonatot nevezett ki az új közlekedési módnak, amivel a diákok eljuthatnak a Roxfortba, egyúttal épített egy kis állomást is Roxmortsba: ez egy szükséges bővítése volt a falunak. A Mágiaügyi Minisztériumban volt egy erős ellenérzés a tervvel kapcsolatban; azt gondolták, hogy egy új, varázsló vasútállomás kiépítése London központjában, még a muglik akkor-sem vesszük-észre-a-mágiát-ha-az-ott-van-az-arcunk-előtt hozzáállását is megrengette volna.

Forrás
1849 és 1855 között hatalmon lévő miniszter, Evangeline Orpington, állt elő azzal a javaslattal, hogy építsenek egy kizárólag varázslók és boszorkányok számára elérhető elzárt vágányt az akkor újonnan épült (mugli) King's Crosson. Tulajdonképpen ez egészen jól működött, habár voltak kisebb problémák a következő néhány évben: például a boszorkányok és varázslók néha elejtettek egy-egy bőröndöt teli harapós könyvekkel vagy ügyetlenségük következtében tarajos gőte lépe borította az állomás csillogó padlóját, és néha túl hangosra sikeredett a sorompón való átkelés. A roxforti tanév kezdetén és végén általában néhány álruhás minisztériumi dolgozó is tartózkodik az állomáson, arra az estre, ha a  furcsaságokat látó muglik emlékeit meg kellene változtatni.


J. K. Rowling gondolatai:

Forrás
A King's Cross London legjelentősebb vasútállomása, és igen személyes jelentéssel bír számomra, mert a szüleim egy olyan Skóciába tartó vonaton találkoztak, ami a King's Crossról indult. Ezen okból kifolyólag, és mivel olyan szimbolikus neve van, valamint mivel ez a megfelelő állomás, ha Caledoniaba akarsz utazni, sosem gondolkoztam azon, hogy hol legyen az átjáró, amin keresztül Harry eljuthat a Roxfortba, vagy hogy milyen módon jusson el oda.

Azt mondják (habár az eredetét nem ismerem, és gyanúsan homályos a történet), hogy a King's Cross állomás Buodicca földjén (Boudicca egy brit királynő volt, aki a rómaiak elleni lázadást vezette), és sírjának helyén épült. A legenda úgy szól, a sírja valahol a nyolcas és a tízes vágány közötti területen helyezkedhetett el. Ezt nem tudtam, mikor azt a bizonyos számot adtam a varázslók vágányának. A King's Cross állomás a mára már lerombolt IV. György király emlékművéről kapta a nevét.

Most már van egy igazi kuli félig kiállva a falból a King's Crosson, és büszkeség önt el, ahányszor csak elhaladok előtte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése