2014. augusztus 31., vasárnap

Peeves - Hóborc

Hóborc (Forrás)
Hóborc egy rekedt, hangos kopogószellem gonosz, sötét szemekkel és széles szájjal; láthatatlanná tud válni, és szeret bajt okozni az iskolában. Gyakran követ el valamilyen csínyt a diákokkal és tanárokkal szemben. Dumbledore professzornak van némi befolyása Hóborc felett, de a Mardekár szelleme, a Véres Báró az egyedüli, aki parancsolni tud nekik.

Újdonság J.K. Rowlingtól:

A kopogószellem [poltergeist] név német eredetű, nyersfordításban "hangoskodó szellem"-et jelent, habár szigorúan véve nem is igazi szellem. A kopogószellem egy láthatatlan lény, ami tárgyakat mozgat, ajtókat csapkod, és más hallható, mozgó zavart okoz. Ilyen esetek mindegyik kultúrában megtalálhatóak, és erős párhuzamban állnak olyan helyekkel, ahol fiatalok, különösen tinédzserek élnek. Rengeteg magyarázat létezik erre a jelenségre a természetfelettitől kezdve egészen a tudományosig.

A folytatásért kattintsatok a továbbra!


Egy olyan épületben, ami tele van kamasz boszorkányokkal és varázslókkal, szinte elkerülhetetlen, hogy létrejöjjön egy kopogószellem; és ugyanígy az is várható, hogy egy ilyen kopogószellem hangosabb, pusztítóbb, és nehezebben elűzhető lesz, mint azok, akik alkalmanként a muglik házában járnak. Az biztos, hogy Hóborc a leghírhedtebb és legneveletlenebb kopogószellem Nagy-Britanniában. A legtöbb kollégájától eltérően, Hóborcnak van fizikai alakja, de bármikor láthatatlanná tud válni. A külalakja a személyiségét tükrözi, ami azok szerint, akik ismerik, humor és rosszindulat keveréke.

Hóborc a Pottermore-on (Forrás)
Hóborc [Peeves] neve tökéletes, tekintve, hogy mindegy egyes roxforti gondnokot bosszantott [peeve], Hankerton Humble-lel kezdve (akit a négy alapító jelölt ki a munkára). Ugyan sok diák, sőt, még a tanárok is valamiféle furcsa szeretetet éreznek Hóborc iránt (aki kétségtelenül egyfajta lendületet ad az iskolai életnek), a szellem gyógyíthatatlanul romboló, és a gondnokot rendszerint arra kényszeríti, hogy egész nap azt a rendetlenséget takarítsa, amit ő hagyott maga után: összetört vázákat, feje tetejére állított bájitalos üvegcséket, lerombolt könyvespolcokat, stb. A kevésbé erős idegzetűek kifejezetten sajnálják, hogy Hóborc annyira szeret hirtelen megjelenni az orruk előtt, páncélokban bujkálni és random tárgyakat pottyantani a fejükre, miközben egyik óráról a másikra igyekeznek.

Többször próbálták már eltávolítani Hóborcot a Roxfortól, de minden erőfeszítés hiábavaló volt. A legutolsó, és legkatasztrofálisabb alkalom 1876-ban esett meg; az akkori gondnok, Rancorous Carpe kidolgozott egy csapdát: csaliként olyan fegyvereket használt, amiről úgy gondolta, Hóborc nem fog tudni ellenállni nekik, és egy óriási megbűvölt, behatároló varázslatokkal megerősített üveget akart a fejére pottyantani, mikor a szellem épp a megfelelő helyen van. Hóborc azonban nemcsak könnyen kitört az üvegből, üvegcserepeket záporoztatva az egész folyosóra, de magával vitte a különböző kardokat, nyílpuskákat, egy mordályt, és egy kisebb ágyút is. A kastélyt ki kellett üríteni, míg Hóborc azzal szórakozott, hogy véletlenszerűen ablakokból lövöldöz, és mindenkit halállal fenyeget. Ez a patthelyzet három napig tartott, amikor is az aktuális igazgató, Eupraxia Mole beleegyezett, hogy aláírjon egy szerződést, mely Hóborc előjogait tartalmazta, úgy mint, egyszer egy héten a földszinti férfimosdóban úszhat, elsőként szerezheti meg a száraz kenyeret a konyhából, hogy dobálni tudja azt, és kap egy új kalapot - amit konkrétan rá szabott a párizsi Madame Bonhabille. Rancorous Carpe korán nyugdíjba vonult egészségügyi okokra hivatkozva, és ezután egyetlen utódja sem próbálkozott megszabadítani a kastélyt a legfegyelmezetlenebb lakójától.

Hóborc a számítógépes játékban (Forrás)
Hóborc egy bizonyos szintig elismeri a felsőbbrendű hatalmakat. Habár általában egyáltalán nem érdeklik a címek és jelvények, azért alkalmazkodik a tanárok szabályaihoz, és nem megy be a tantermekbe, míg ott tanítás folyik. Valamint egy-egy ritka diákkal (különösen Fred és George Weasleyvel) rokonságot érez, és határozottan tart a Mardekár szellemétől, a Véres Bárótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése