2014. augusztus 7., csütörtök

Professor Quirell - Mógus professzor

Mógus professzor a Roxfort sötét varázslatok kivédése tanára. Ideges, sápadt fiatalember, aki sokat dadog. 

Újdonság J. K. Rowlingtól:

Harry első sötét varázslatok kivédése tanára egy okos, fiatal varázsló volt, aki körbeutazta a világot, mielőtt elfoglalta posztját a Roxfortban. Mire Harry találkozott vele, a fején lévő turbán már mindennapos viseletnek számított nála. Az idegessége, ami legfeltűnőbben a dadogásában nyilvánult meg, annyira élesen élt a köztudatban, hogy azt pletykálták róla, a turbánja tele van tömve fokhagymával, hogy távol tartsa a vámpírokat.

Én mindig is egy tehetséges, de törékeny fiúként láttam Mógust, akit iskolás évei alatt mindig gúnyoltak félénksége és idegessége miatt. Emiatt alkalmatlannak érezte magát, és bizonyítani akart - ezért alakult ki az érdeklődése (eleinte csak az elméleti) sötét varázslatok iránt. Hasonlóan azokhoz, akik jelentéktelennek, nevetségesnek érzik magukat, Mógusban is megvolt mélyen az a vágy, hogy kiálljon a világ elé, és végre felfigyeljenek rá.

Mógus azzal a szándékkal indult útnak, hogy találjon valamit, bármi is maradt a sötét varázslóból - ez részben a kíváncsiságának volt köszönhető, részben pedig annak az be nem ismert vágynak, hogy fontos ember legyen belőle. A végén már arról fantáziált, hogy talán ő lehet az, aki megtalálja Voldemortot, a legjobb esetben pedig akár tanulhat is tőle, olyan dolgokat, amelyek biztosítanák, hogy soha többé ne nevessen rajta senki.

Hadrignak igaza volt, mikor azt mondta, Mógus "briliáns elme", de a roxforti tanár naiv volt és arrogáns, mikor azt gondolta, képes lesz kezében tartani a helyzetet, amikor találkozik Voldemorttal, még akkor is, ha a varázsló éppen rendkívül gyenge állapotban volt. Amikor Voldemort rájött, hogy a fiatalember a roxfortban dolgozik, rögtön megszállta Mógust, aki képtelen volt ellenállni.

Mógus nem vesztette el a lelkét, de Voldemort teljes mértékben leigázta, ami egy igazán ijesztő mutációt okozott Mógus testén: a feje hátsó részén már Voldemort arca volt látható, és irányította a mágust; még gyilkosságra is képes volt kényszeríteni őt.

Mógus a megszállás hatására horcrux-á változott. Azonban nagymértékben legyengítette a harc a nála sokkal erősebb lékekkel szemben, ami benne lakozott. Mógus teste kigyulladt és elporladt, mikor Harry anyja áldozatának védelmével a vérében megérintette őt. Amikor a test, amin Mógus és Voldemort osztoztak elégett a Harryvel való érintkezés következtében, az előbbi elmenekült, hogy mentse magát, otthagyva az összetört, legyengített Mógust, aki összeesett és meghalt.


J. K. Rowling gondolatai:

Quirinus római isten volt, bár azt nem tudni, pontosan minek az istene, de az biztos, hogy valamiféleképp a háborúval állt kapcsolatban - ez egy utalás arra, hogy Mógus (Quirell) nem olyan szelíd, mint amennyire kinéz. A Mógus (Quirell) név nagyon közel áll a mókushoz (squirell) - kicsi, aranyos, ártalmatlan állat - de a quiver-hez (reszketés) is, amit utal a karakter vele született idegességére.

1 megjegyzés: