2014. augusztus 9., szombat

The Philosoper's Stone - A bölcsek köve

A bölcsek köve képes arannyá változtatni a fémet, és életelixírt termel, ami a fogyasztóját halhatatlanná teszi. Az egyetlen kő, amiről tudunk Harry első roxforti évében Nicolas Flamel tulajdonában volt.

Harry első iskolai éve alatt Voldemort megtett mindent, hogy megszerezze a követ: kényszerítette Mógust, hogy lopja el a Gringottsból, és mivel az nem sikerült, lopja el a Roxfortból. Végül Harry szerezte meg elsőként, de nem volt hajlandó átadni, még akkor sem, mikor Mógus megtámadta. Miután Voldemort elmenekült az iskolából, Dumbledore professzor elrendezte, hogy a kő megsemmisüljön.

J. K. Rowling gondolatai:

Nem én találtam ki a bölcsek kövét; ez egy legendás anyag, aminek létezésében egykor hittek, és az alkímia célja a kő megalkotása volt.

A "saját" kövem tulajdonságai hasonlóak azokhoz, amelyek az ősi bölcsek kövét jellemezték. Úgy hitték, a kő átváltoztatja a fémet arannyá, és elő lehet állítani vele az életelixírt, ami, ha iszol belőle, halhatatlanná tesz. Az eredeti "alkimisták" - a kémikusok és fizikusok előfutárai - úgy mint, Sir Isaac Newton és (az igazi) Nicolas Flamel ezen alkotás keresésének szentelték sokszor egész életüket. 

A kő rengeteg régi szövegben tűnik fel, ahol piros és fehér színekkel jellemzik. A színek mindig is fontosan voltak az alkímiában, gyakran szimbolikus jelentést tanúsítottak nekik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése